Měla jsem automatický, teď mám pákový (celkem levný, asi za 3 000), ale melu si kafe sama (kvalitní mlýnek pořídíš kolem tisícovky, poslouží i za 3 stovky)
Na ceně kávovaru zase až tak nezáleží, pokud nechceš koupit profesionální stroj za n desítek tisíc, to už je rozdíl znát. A samozřejmě, od nejlevnějších se nedají čekat zázraky. Důležitější je ale káva a příprava, namletí apod.
Do práce je asi lepší automat, ale ten je taky dražší, ale do 10 tis. by se sehnat měl.
Kapsle bych nevolila. to pro mě není pořádné espresso (možná předsudek). Zrnková káva před umletím by zatuchnout neměla. Ideální je sice káva do nějaké doby po upražení, ale to kapsle nevyřeší. Jo, a prodává se naporcované zabalené namleté kafe, použitelné do většiny pákových kávovarů.
Pořídila jsem si i mokakonvičku, ale to bych to práce nedoporučovala.
A pochlubím se, sbsolvovala jsem baristický kurz