Přidat odpověď
My s dětmi (za chvíli 8 a 9 a půl) jezdíme a cestuje hodně, ale koncentrační tábory určitě vynecháváme. Tam jedeme s manželem sami, není to nic pro děti, máme za sebou Terezín i Osvětim, o tématiku se celkové zajímáme, ale děti určitě ušetříme. Neumím si představit ani jednu situaci - stát na místě a vysvětlovat jim, co se tam dělo a ani jim před spaním problém představit a nastínit, kam pojedeme. Ale vidět by to určitě měly, ale až ve škole ideálně jako školní výlet spojený s učební tématikou. Předpokládám to tak, že se o tom prostě budou učit ve škole a paní učitelka je tam jednou vezme a děti už budou trochu tušit, o co jde... i když veškeré představy jsou nic proti tomu, co tam člověk vidí. Já osobně byla v Osvětimi až právě se školou, bylo mi 21....a byla jsem vyřízená - a to jsme se všichni shodli, že už nepojedeme do Březinky, stačilo nám to :-(
Terezín jsem viděla ještě později, až ve 31 letech, po tom, co jsem měla načtenou spoustu knížek, viděla spoustu filmů a stejně mě to opět srazilo...ono možná čím míň vědět, tím lépe...
Když to shrnu, děti mají na toto určitě čas a já osobně si neumím představit, že bych tam já osobně měla s nimi jet..
Předchozí