Přidat odpověď
Já mám přepsaný z tištěného Apetitu, hodně let tomu je....
CITRÓNOVÝ CHEESECAKE
Doba přípravy:
30-35 minut
+ 25-30 minut na pečení + alespoň 8 hodin na chladnutí
dortová forma o průměru 24 cm (máte-li „třicítku“ budete potřebovat všeho o POLOVINU více)
Potřebujete:
Na krustu:
150 g sušenek (BeBe, máslové sušenky)
70 g másla
Na náplň:
600 g plnotučného krémového sýra (Philadelphia, Fénix, Lučina, tučný měkký tvaroh, Žervé, ricotta nebo mascarpone)
200-250 g moučkového cukru
1 a 1/2 čajové lžičky vanilkové esence
jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu
1 a 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
3 velká vejce
200-250 ml zakysané smetany
Na potření:
250 ml zakysané smetany samotné
(nebo utřené s 1 lžící moučkového cukru a se
2 lžičkami citronové šťávy)
Postup:
Na podklad vezměte sušenky a spojte je s máslem, toho by mělo být o polovinu méně než sušenek.
- sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem NEBO
- pohodlnější způsob je rozdrtit sušenky několika rychlými pulsy v robotu (ostří např. na maso) a přidat změklé máslo, zopakovat sekvenci rychlých pulsů, poskytnout hmotě asi 2 minuty na odpočinek, a pak zapuslovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky a slepence
Vezměte otvírací dortovou formu a na dno dejte kruh pečícího papíru, ten potom vymažte máslem, stěny také. Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu a upěchujte skleničkou s rovným dnem. Tento podklad dejte do lednice a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav.
Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu. Smetanový sýr a zakysanou smetanu rozetřete dohladka nejlépe v robotu, za nejnižších otáček. Několikrát míchání přerušte a gumovou stěrkou setřete sýr kolem stěn. Do hmoty se nemá vmíchat příliš vzduchu, proto třít jen krátce. Potom přidejte cukr, opět promíchejte a stejným způsobem zapracujte i ostatní suroviny, kromě vajíček. Nakonec přidávejte jedno po druhém vejce. Hotový krém je již velmi řídký a snadno začne „žbluňkat“ po nádobě, čímž přibírá nežádoucí vzduch. Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte 5 - 10 minut odpočívat (mezitím nechte rozehřát troubu). Vzduchové bublinky vyžeňte pomocí vidličky – špičku lehce zanořte do krému a několikrát vepište od kraje ke kraji písmeno S.
Trouba by měla být vyhřátá na 160°C (ne horkovzdušná). Na střední mřížku dejte formu, na spodní je možné dát nádobu s vodou (cheesecake je pak vláčnější). Péci 30 minut (neotvírat troubu!) Poté zkontrolujte konzistenci poklepáním nože na bok formy. Pokud se krém chvěje jako želé, je hotovo. Náplň ještě ztuhne při chladnutí, musí k němu dojít postupně. Nechte jej proto 2 hodiny ve vypnuté troubě s dvířky otevřenými asi na 5 cm. Nádobu s vodou odstraňte. Chcete-li krém suší, pak nechte dvířka po dobu chladnutí zavřená. Dezert, zakrytý alobalem, dejte do lednice nejméně na 8 hodin (nejlépe do druhého dne). Vyjmout ztuhlý cheesecake by mělo být snadné díky otevírací bočnici a pečícímu papíru na dně. Potřete vychlazenou (ochucenou nebo samotnou) zakysanou smetanou.
A je to! Dobrou chuť…
Předchozí