Přidat odpověď
jj, Z+2, máš pravdu. Míra kvality vzduchu v interiéru té době, tj. v obydlích bez komínů, b yla v porovnání s dneškem mnohem horší. V krajině - to vzhedem k řídkému osídlení tolik ne, tam se pak hodně projevila průmyslová revoluce, 19. stol. bylo z tohohle hlediska asi nejhorší.
Voda je další specifická kapitola, zejména v městském osídlení to byla jedna z věcí, která ohrožovala obyvatele nejvíc na životě. Přežití se zvyšovalo pro toho, kdo mohl místo vody pít víno, popř. mléko. A taky je to jedna z hypotéz, proč je zrovna ve Střední Evropě tolik cystické fibrosy - podle hypotézy preference heterozygotů dávalo přenašečství CF svému nositeli výhodu při opakovaných otravách z nekvalitní vody a potravin. Přenašeči CF ztrácejí méně tekutin při silných průjmech, což v době, kdy při průjmových epidemiích zabíjela hlavně dehydratace (proto se tyfu říkalo hlavnička - bolest hlavy z dehydratace byl dominující příznak nemoci), tyhle přenašeče zvýhodňovalo.
Předchozí