Přidat odpověď
Ten clanek jsem cetla.
Taky jsem diskutovala s dcerou, ktera zije a pracuje jako sefkuratorka pres vsechny skoly v jinem velkem meste v Rakousku. Dneska maji na tohle tema extra schuzi s personalem ve skole.
Problem to je, ale kazdy to vidi dle sveho (a pochopitelne vyuzije prilezitosti "jet na vlne"). Clanek je taky pochopitelne "prizpusobeny" zajmu a prikladani na ohynek - "muslimy tu nechceme, vime, co je to zac". Vybrat jednu knihu, ktera se soustredi na problemy a vzit to jako potvrzeni toho "to jsme vedeli, co jsou zac" (obzvlast, kdyz se ctenar nikdy s nikym jinym nesetkal a videl je tak z rychliku).
"U nas" ziji pristehovalci z rzunych zemi desitky let, zrovna tak, jakio v Rakousku. Pochopitelne existuji podobne skupiny, ale zdaleka to neni nejaky celek muslimu, kteri se takhle chovaji. Zalezi na narodnosti, ze ktere zeme a z ktere casti pochazeji, taky na tom, kde se shromazduji (=bydliste v nove zemi, jestli se snai zit spolecne - coz pochopitelne taky neni zalezitost jenom muslimu , vetsina lidi se jaksi tahne ke svym, kdyz je moznost). Vetsina se prizpusobi, pokud maji moznost, a snazi se prizpusobit zivot v nove zemi. Mezi mymi stovkami studentu a zaku vsech ruznych veku byla prevazna vetsina muslimu. S timhle "typem" jsem se za desitky let setkala JEDNOU. Moje dcera v Rakousku i syn tady maji prevaznou vetsinu "klientely" muslimskeho puvodu. Maji stejnou zkusenost jako ja.
Ale "my ty nemame ty turky". (=ono se to nerozdeluje na narodnosti ).
Předchozí