Přidat odpověď
Tady od r. ca 1965 je to zavedene jak pro deti, tak pro dospele. Sice porad jeste nepovinne, ale kazdy na to chodi (jaksi vice mene povinne). Male venkovske skoly s tim muzou mit problem, ale tam se lidi zas nestehujou (=neni pracovni moznost). Skola ma taky povinnost zajistit ucitele v rodnem jazyce. V nizsich rocnicih behem vyucovani, ve vyssich po vyucovani (=neni povinne, ale skola musi nabidnout moznost) - kdyz neni deti 5 na stejne skole, musi dojizdet na jinou skolu, 2 hod tydne, zdarma vse. Skola ma taky povinnost zajistit ucitele v rodnem jazyce, ktery zakum pomaha s ostatnimi predmety v rodnem jazyce, dokud nezvlada. Nekdy primo v hodine predmetu, podle casovych moznosti ucitele.
Ja jsem takhle mela ceske deti na cestinu/nekolik na pomoc. Svedstinu od uplnych zacatniku po deti narozene tady. Ta svedstina navic jim otevrela uplne jiny moznosti - zvladly jazyk na daleko vyssi urovni + mely daleko lepsi vysvedceni.
On byva dost casto problem, ze si cesti rodice mysli, ze jejich dite "to nepotrebuje". Skola tim padem "usetri" a nevnucuje jim to.
Ale taky zalezi na uciteli. Moje deti na nic nechodily (narozene tady a s zadnymi jazyky nemely problem, cestinu jsem je ucila doma).
Předchozí