Přidat odpověď
Hanko, nezlob se, nechtěl jsem nijak machrovat, to já jen, že u nás marmelády jíme (vždyť co by byl život bez palačinek a co by byla palačinka bez marmelády?) a spotřebujeme jich hodně a děláme si je doma. Děláme z jahod (samosběr - Vraňany, fakt kvalita, nestříkaný, velký, červený, sladký, jinak z Prahy necelá autem nebo hodinka vlakem - žena to dělávala tak, že se domluvila s kamarádkou a jely s dětma, jedna vždycky chvíli sbírala a druhá hlídala). Pak z meruněk, koupených od silnice. A ze špendlíků, těch máme teda všude spoustu a natrhaný jsou coby dup. Vlastně nezavařujeme, získanou šťávu s cukrem a želírovadlem jen svaříme a slejeme do sklenic, šroubovací obrátíme, nešroubovací ne, ale chvíli nám kdysi trvalo, než jsme přišli na to, že to chce kovovou víčkovací hlavu, ne umělohmotnou. Něco občas taky zplesniví, ale v celkým součtu minimum. Proč to plesniví, nevím. Sám si myslím, že je potřeba mít opravdu čistý sklenice a hlavně víčka a neolizovat si prsty. Ale nevím. Štávy taky zavařujeme do sklenic, základ jsou bezový (z květů i z kuliček), případně špendlíkový. A taky máme špajz, to je možná důležitý a každej tu možnost nemá. Na internetu je mapa ovoce v Praze i jinde: https://na-ovoce.cz/. Co vím sám, tak hodně je toho na Petříně, taky v sousední Strahovský zahradě, pod Letenskou plání (ale to je pro tebe asi už u silnice), kolem Apolináře a pak je toho hodně na Hanspaulce - třešně, švestky, hrušky, špendlíky. Tam by to mělo bejt čistý.
Předchozí