Přidat odpověď
Případně pod jablka tvaroh, rozmíchaný s trochou mléka a pudinkovým práškem nebo s vajíčkem.
Moje mamka dělá klasický kynutý krájený koláč, jablka jen nastrouhá na hrubém struhadle, trošku je prosladí, přidá skořici, případně rozinky a ořechy. Já pod ně ještě dávám ten tvaroh. Jablka jde také předem nastrouhat nahrubo, povařit s cukrem a skořicí a hmotu dát na koláč - ale nedám přesný recept, dělám tuhle jablkovou hmotu od oka.
Těsto:
400 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…)
sůl
80 – 100 g moučkového cukru
1 vejce
asi 2 – 3 dl mléka
20 g droždí ( půlka kostičky)
vanilínový cukr
Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření
Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.
Předchozí