Přidat odpověď
Ahoj Hanko! Zaprvé, v mý ženě to cukalo, aby nevysvětlila, že to dělá ona, ne "my". Ale ty špendlíky dělá v takovým tom prokapávacím hrnci, nevím, jak se tomu říká: má tři patra, dole se jen vaří voda a do toho nad tím se sbírá šťáva, která prokapává dírkovaným dnem z horního, kde je pod pokličkou ovoce. Špendlíky se tam nasypou celý, když se to rozhicuje a ony trochu změknou, tak se měchačkou rozdrtěj, když z nich šťáva vykape, vyndaj se naběračkou do normálního síta (cedníku) a nad hrncem se z nich ještě lžící tlakem vylisuje nějaká ta dřeň. Do odpařovacího hrnce se hodí nová várka.
Špendlíků zůstalo hodně po Němcích, mraky jsou jich v severních Čechách v Sudetech. Ale ject někam jen na blind s tím, že nějaký najdu, asi nejde... No ale jestli jsi z Prahy nebo máš blízko, určitě je najdeš třeba na Hanspaulce. A zkus kdyžtak to www.na-ovoce.cz. Jsou tam jako mirabelky. Dozrávaj od konce července, hlavně pak v srpnu a některý ještě v první půlce září. Hlavně ale pak stromky opadaj v podstatě najednou, chce to chytit. Ale může vedle sebe růst takovej, co dozrává v půlce srpna a takovej, co dozrává o měsíc později. Tak hodně štěstí!
Předchozí