Přidat odpověď
Ano, v tom máš pravdu, a právě proto je to děsivé. Hitler se dostal k moci naprosto legálně, NSDAP byla zvolena v řádných volbách (myslím, že měli kolem 40%). A svého zvolení dosáhl mimo jiné i tím, že označoval židy za původce ekonomické krize, za viníky všeho špatného. A lidi uvěřili. A pak to gradovalo. Křišťálová noc, norimberské zákony, povinnost nosit hvězdu, vystěhování do ghet... až do Osvětimi.
Lidem to bylo předkládáno postupně, v řádech let. Ano, i tehdy existovali odpůrci v Německu, ale gestapo se postaralo, aby byli umlčeni.
Dneska se jede druhým extrémem a já jsem přesvědčená, že jednou na tu naši hyperkorektnost taky dojedeme. Připadá mi, že se úplně vytratil úplně obyčejný selský rozum. Místo toho, abychom to brali jako něčí byť praštěný názor a buď se s ním ztotožnili nebo ne, tak hned operujeme paragrafy, na který by se to dalo našroubovat, aby z toho mohlo být trestní stíhání, nebo alespoň ztráta svéprávnosti, podporujeme neméně praštěné exhibicionistky a týden se tu hádáme.
Přitom by stačilo si normálně lidsky říct, že je to blázen a jede se dál. Znám pár praktikujících křeťanů a jeden kazatel nereprezentuje názor celého spolku. A ani ta komunita si nezaslouží být rozptylována na vlastní mši a zatracována, jen proto, že někdo něco řekl.
Předchozí