Přidat odpověď
Mám to odpozorovaný. A nejen já.
Jinak narychlo vysvětlení třeba tu http://risebyperformance.cz/2017/11/potraviny/ , z čehož cituji:
Jak vzniká individuální efekt potravin
Jak je možné, aby jedna a tatáž potravina měla po konzumaci u dvou lidí odlišný efekt?
Odpovědí je, že za to může Vaše genová výbava, která se manifestuje na úrovní hormonální, imunitní a trávicí soustavy.
Nastavení těchto tří základních systémů je z větší části dáno geneticky a udává, které potraviny jsou pro Vaše tělo vhodné a které nikoliv:
Síla trávení například rozhoduje, zda budete více přizpůsobeni na trávení lehkých nebo těžkých jídel a jim odpovídajících potravin (někdo bude moci stavět na červeném mase, jiný se musí spokojit s bílým).
Imunita je na druhé straně klíčovým faktorem vypovídajícím o tom, zda budete trpět potravinovými alergiemi a intolerancemi nebo budete schopni konzumovat potraviny bohaté na antinutrienty dlouhodobě a bez obtíží. U celiaků například nalézáme některé mutace genů, které při přítomnosti lepku vedou k nadměrné tvorbě protilátek namířených proti tenkému střevu (více viz článek Jakým způsobem škodí lepek).
Kromě imunity a trávení je hlavní odlišnost mezi lidmi dána rozdílnostmi v produkci hormonů a neurotransmiterů, které ovlivňují činnost jednotlivých tkání i orgánů a vytvářejí tím rozdíly v tělesné stavbě na straně jedné a rozdílnosti v osobnosti a temperamentu na straně druhé. V praxi pak tato odlišnost rozhoduje o tom, které živiny jsou pro daný tělesný a temperamentový typ vhodnější a které nikoliv a opět se k tomu váží i specifické potraviny.
Předchozí