Přidat odpověď
Nějak nevím, co si představit pod pojmem zdravější. Vánočka je cukr, tuk, mouka, vajíčka, tekutina. Vajíčka a tekutina jsou nejméně kontraverzní suroviny. Nějakou "zdravější" variantu vytvoříš manipulací s těma ostatníma , ale moc smyslu u slavnostního pečiva to dle mého teda nemá, nic tím nezachráníš. Vyšla bych se známého receptu, který ti funguje. Můžeš ubrat cukr, aby byla méně sladká, to mi přijde když tak nejsmysluplnější a asi je to i nejjednodušší varianta. Můžeš nahradit mouku z části nějakou výživnější - celozrnnou, ale pokud toho nepořádáte hromady, velký výživový efekt to mít nebude, spíš experiment s chutí. To už může znamenat i nějakou manipulaci s tekutinama. A pokud jde o tuk - to bych se na to vybodla, vánočka je tukové pečivo a pokud mám problém s touto složkou, tak bych raději upekla něco jiného. Ubrat tam jde, ale je to riskantní a záleží na zkušenosti, jak to dokážeš vykompenzovat, aby to chuťově stálo za to. Pokud ti to nekyne a sráží se těsto, tak děláš nejspíš chybu v technologii, tohle není o receptu, vykyne kde co, když na to přijde. A i osvědčený recept se při špatném zacházení zvrtne.
Předchozí