Přidat odpověď
Mohla bych se prosím zeptat na nějaké doplňující informace?
Chystám se vařit domácí šunku. Mám ale malé děti, od jednoho roku. Nechci použít dusitany, ale nechci se vystavit riziku botulotoxinu.
Šunka se vaří při teplotě do 8O st. Celsia.
Je možné zničit spory clostridia mražením? Že bych vzala cca 20 dnů mražené maso, to nechala ve studené vodě rozmrazit, poté nakrájet na malé kousky, nechat v lednici nezakryté odležet 2 dny - na přístupu vzduchu, tedy nezakryté. Asi tak 4x během té doby promíchala.
Poté vložila do šunkovaru, na 80 st. C to udusila.
Stačí to?
Zničily se případné spóry původním mražením masa?
Kdyby ne, pak mně napadlo ještě hotovou šunku zavařit - na 80 st. C, nechat na lince a za 24 hodin znovu zavařit na 80 st. C.
bude to stačit?
Nebo to je velmi riskantní a je lepší tedy skousnout tu pragandu a holt to mrňatům nedávat?
Děkuji za odpověď!
Předchozí