Přidat odpověď
Nevhodným místem pro jejich umístění je kuchyně, kde papoušek vdechuje nejrůznější exhaláty, z nichž nejhorší jsou z přehřátého teflonu nad 260 °C, což je kritická teplotní hranice, kdy se začínají uvolňovat toxické plyny ve formě nepatrných částic, které se usazují hluboko v dýchacím ústrojí. Při teplotě 360 °C je to např. tetrafluoroetylen (TFE), který u laboratorních zvířat vyvolává rakovinné bujení, a u dosažené teploty 470 °C je to perfluoroisobuten (PFIB), který je 10× jedovatější než fosgen a je schopen vyvolat plicní edém se smrtícím účinkem. Vstřebávání exhalátů napomáhají ptačí vzdušné vaky svou velkou povrchovou plochou, což může papouškovi způsobit otok plic s následným úhynem. Rovněž velmi škodlivý je cigaretový kouř, který kromě dýchacích obtíží dokáže v ptačím organismu vyvolat zánět spojivek, chronickou rýmu, alergii a celkové snížení odolnosti.
Kopirovano z ifauny, snazila jsem se najit cesky zdroj. Zrovna tenhle tyden jednomu cloveku v papousci skupine na FB zemreli tri velci papousci pres noc po cisteni samocistici trouby. Zda se, ze je to castecne i o nachylnosti jedince, nicmene teflon bych opravdu nepouzivala.
Předchozí