Přidat odpověď
Děkuju za Vaše texty a pohled na věc.
Pohybuju se ve zdravotnictví v nelékařských oborech adiktologie a nutriční terapie a už zde se samozřejme klade důraz na komplexní přístup ke klientům. A to je takový přístup který neodporuje klasickému selskému rozumu.
Než jsem sem ale vůbec zabředla, sama jsem vyzkoušela mnoho alternativních přístupů, které vedly k určitému z lepšení, ale vždy jen na kŕatkou dobu. Bylo tomu tak pravděpodobně z důvodu jisté změny životního stylu k lepšímu, ale především i k víře v uzdravení. A na tom podle mne jistí šarlatání opravdu staví. Nebylo tomu tak už tehdy za Krista? Omlouvám se, historie mi pořád tak trochu nejde, ale neumiklo mi, že Ježíš dokázal léčit pouhým slovem “věř a víra Tvá Tě uzdraví”. Když si pak za takový jednoduchý přístup účtují statisíce, už to samo mi nejde na rozum.
Léčila jsem se i u lékaře Klubala, když mi po žádné alternativě nebylo dlouhodobě lépe. Našel mi kvantum bakterií, mezi kterými byla samosebou i borelioza. Vytahal ze mne tenkrát v průměru asi 25tisic, užívala jsem kvanta antibiotik v průběhu roku a opět nastalo jisté zlepšení ale jen na chvilku.
Od té doby co se pohybuju v oboru bych si naflákala, ale zase je osobní zkušenost opravdu nepřenosná. Mohla jsem si totiž taky opravdu odžít panickou poruchu a další neurotický poruchy a příznaky. A pochopila jsem, že za mé stavy mohla psychika a ne nějaká nerovnováha, ne žádný toxiny, ani žádná nevyléčitelná bakterie, ale prostě neuróza!
Všechno mi to tak hezky seplo a poskládalo se dohromady. A je mi zle z toho na čem se dá dnes, kort v době internetu stavit. A že na to logicky vyčerpaní a zoufalí lidé skočí.
Říkam si, chtělo by to nějakou osvětu, něco co by laikům pomohlo se orientovat mezi mýty a fakty, tak jako to třeba teď dělá institut moderní výživy. To by mohlo prospět. Také jsem dřív netušila co je to evidence based medicine a jak se v tom orientuju.
Co myslíte?
Předchozí