Slído, já mám psy ráda, ale mám respekt k cizím psům, stalo se už hodně nehod. A sama mám teď druhého psa, malého a roztomilého, lidi na něj reagují přehnaně pozitivně, ale pokud bych neměla 100% přivolání, nikdy bych ho nenechala na volno (jakože nemám a na volno nenechávám). "Aby se vyběhal" - to je pěkný, že myslíš na zdraví pejska, ale pokud to omezuje okolí, jakože jsi popsala, že ano, je to bezohlednost. Znám děti i dospělé, co mají fobii a zažijí trauma i když ten pes jen přiběhne a očuchává. Znám nekonfliktní psy, co se potkaj s konfliktním a už to jede.
Vím, že jsi psala, že je to novinka a chystáš se jistě s tím něco udělat, píšu spíš pro všechny pejskaře, co pejskovi "dopřejou" a na lidi kašlou.
Před půl rokem mi cizí obrovský pes porazil 6 letou holku stojící na chodníku, měla odřeniny a šok. A ty blbci majitelé "on je menší než ty, nemáš utíkat" (holka stihla tak 2 kroky než ji povalil). Chápete - nechají volně pubertální štěně robustního psa co má tak 60kg, co je vůbec neposlouchá (chvíli před tím mi vběhlo do silnice, než jsem zaparkovala a musela jsem čekat, než se pohne) a ještě se "omlouvají" stylem, že jste vlastně hloupí a že oni ho teprve učí? No začala jsem na chlapa řvát, že sklapnul a omluvil se pořádně, holce to ale je houby platný, že.
Jako když pes neposlechne na první povel, nemá se nechat na volno, to doporučuje i Desenský - jednak tím psa učíš, že poslouchat nemusí a druhak prostě je to riziko jak pro psa (vběhne pod auto) tak pro okolí.