Přidat odpověď
Tak mrtvozahrad já se neúčastním. Půlku zahrady mám zkultivovanou pro nás a půlka zahrady je divočina pro zvířectvo, hmyzstvo a ptactvo nebeské. Na tý naší půlce pěstuju ovoce a zeleninu, přednostně tedy pro nás. Je fakt, že pěstování je trochu boj kdo z koho. Takže úrodu si trochu bráním proti mšicím, květopasům, špačkům, kosům a kvíčalám. Z fauny netoleruji jen zavlečené španělský plzáky, který střihám vejpůl. Loni a snad i letos si naštěstí moc nezastřihám (sucho). Pěstuju i hodně kytek a bylin, kopřivy se pěstujou samy, takže máme od jara do podzimu na zahradě spoustu zajímavých hmyzů včetně motýlů, čmeláků a různých opylovacích včelek. Nadšená jsem z dlouhozobky a otakárka. Naštvaná, že zmizely vřetenušky. Žijou u nás ježci, ještěrky, slepýši, užovky, občas i zmije. Ptáků plno, včetně ťuhýků, hýlů, konopek, pěnic, mlynaříků … Vše se utěšeně množí. Jen mě s..ou naši dva predátoři - pes a kocour, kteří se trochu snaží to divé zvířectvo potlačovat. Ale zase poskytují potravu té hromadě klíšťat, které u nás v divočině číhají. Takže na naší zahradě mrtvo nenajdeš.
Předchozí