Jasně že si uvědomuje, že přibrala- hlavně když se pokouší marně nacpat do oblečení, které ještě před pár měsící nebo loni normálně nosila. Je mi jasné, že to souvisí s pubertou, ale má bohužel tendence se porovnávat právě s těmi hubenými kamarádkami (které třeba ještě ani nemenstruují, jsou prostě vysoké, hubené až kostnaté).
Já sama mám nadváhu, dcera vídí, že s tím normálně funguju, nejsem doma zalezlá v depresi a nechodím zahalená v pytli. Navíc mi sama dala za pravdu, že "špeky" u holek řeší ve škole jen ty hubené holky, kluci mají úplně jiné starosti a ona se baví dost i s klukama, chodí do skauta (kde je 80% kluků)- snažím se, aby se hlídala, snažila, ale prostě nezblbla
Terapeutko,
v tom případě bych zdůrazňovala:
- aby se neporovnávala s neporovnatelným, tedy s holkama, které jsou ještě před pubertou a to se může velmi otočit - konec konců stejně jako u ní,
- že klukům se sice kuličky nelíbí, ale kostry taky ne,
- že se hlavně musí hýbat a nepřežírat, aby byla pevná a pak je kilo sem kilo tam fuk,
- že jí nejsou věci, co měla před rokem, je normální, když je v pubertě.
Podporovala bych ji v tom skautu, protože když má sebevědomí při styku s klukama, tak by jí to mělo pomoct čelit případným blbým kecům nebo narážkám mezi holkama.