myslím, že svíčková je vyloženě český vynález
u nás v rodině se říkalo, že naše národní jídlo je vepřoknedlozelo, ale to máme společné s částí Německa a Rakouskem (a Poláci hojně používají zelí)
bramborová jídla (mám velmi ráda), ale ještě větší "bramboráři"než my jsou prý Bělorusové
řízek český není, byť to bývalo "naše" slavnostní jídlo
možná španělský práček s rýží (také dříve české nedělní jídlo) no a kdyby byl s knedlíkem, tak je to pro českou kuchyni typičtější
vyloeně české jsou prý sladké knedlíky (exportované do Vídně, kam čeksé dívky chodily sloužit) a povidla tj. asi buchty s povidly, koláče s tvarohem a povidly.. kdybych chtěla dělat sladké
no a prý obložené chlebíčky jsou český vynález
štrůdl původem český není, i když hojně pečený u nás je, takže co je to vlastně národní jídlo ? To původem od nás, nebo to hojně dělané a oblíbené a v každé rodině známé, byť původu cizího ?
nebo něco krajového ? nebo to co cizinec ocení jako české a pochutná si na tom (např. očesnekovaný bramborák Francouz nemusí ocenit), stejně tak pro málokoho je koprová omáčka, křenová omáčka... mastný smažený řízek z kapra a tučný bramborový salát..