Přidat odpověď
Mmch, Kudlo, přečti si např. toto, třeba pak pochopíš, o čem tak zhruba píšu.
https://www.reflex.cz/clanek/analyza/89792/potraviny-v-cr-ceka-zdrazovani-zatim-jsou-ale-seste-nejlevnejsi-v-eu-muze-za-to-spotrebitel-minuly-rezim-i-polsko.html
Cituji:
Fenomén levných českých potravin byl přitom založen již v předlistopadových dobách – stát tehdy dotoval ceny potravin takzvanou zápornou daní z obratu, takže zboží kupované spotřebiteli v obchodech mělo nižší cenu, než byla jeho skutečná hodnota. I kvůli tomu přetrvává dodnes v preferencích spotřebitelů v ČR jako základní kritérium cena, a to navzdory výzkumům veřejného mínění, podle nichž spotřebitelé preferují kvalitu a tuzemský původ. Počet takových spotřebitelů sice každoročně mírně roste, ani náhodou ale nedosahuje třeba jen poloviny populace.
Z toho vychází i marketingová taktika nadnárodních obchodních sítí, které působí na našem území a jejichž konkurenční boj – i k jejich vlastní škodě – spočívá ve snaze nabídnout nakupujícím co nejlevnější potraviny. Především pak v kategorii zboží každodenní spotřeby, jako je chléb a pečivo, na jejichž nízké ceny lákají své zákazníky. Výsledkem je mimo jiné dlouhodobé podfinancování pekárenského oboru, který nemůže zvýšit ceny své produkce, protože pekárna, která by své výrobky příliš zdražila, by přišla o část svého odbytu, který by převzala levnější konkurence.
Předchozí