Ahoj Hani!
Píšu ti jako bývalá těhule, kterou výsledek jednoho z mnoha vyšetření zaskočil, a pokusila bych se ti dát radu i coby lékařka tč na MD.
Ad to první: když jsem byla těhotná, nechala jsem si udělat serologické vyšetení /odběr krve na protilátky/ na toxo. Bylo negativní. Překvapilo mě to, protože jako malá jsem hladila kdejaké zvíře a hrála si na sídlištním pískovišti. Preventivně jsem tedy přijala režim podobný tomu, jaký popisuje belgická kolegyně, a to skutečně z důvodu ochrany plodu. Toxoplazma se totiž velmi ráda zabydluje i u plodů a působí jejich i velmi těžké postižení. /sama jsem viděla/ Poslední vyšetření na toxo v průběhu gravidity bylo k mému zděšení pozitivní. To by logicky znamenalo, že jsem během těhotenství musela toxo prodělat, byť bezpříznakově. V děsu jsem volala na naši nemocniční mikrobiologii, kde mi řekli, že zrovna dostali nové testovací sady, které jsou velmi citlivé a tudíž zaznamenali i malou hladinu "Paměťových ochranných" protilátek. Vše dobře dopadlo...
Ad má rada: trpíš-li nejistotou stran toxo, není nic jednoduššího, než se domluvit se svým gynekologem či praktikem o vyšetření protilátek. Budeš-li negativní, pak si skutečně v průběhu těhotenství dávej pozor./o preventivním režimu tě velmi podrobně může informovat lékař-infekcionista, nebo se spoj se mnou na miladacz@yahoo.com/
Budeš-li pozitivní, což by bylo jednodušší, můžeš toxo pustit z hlavy. Tuto pozitivitu ti ze srdce přeju a doufám, že jako většina naší populace sis toxoplasmosu prodělala už někdy v dětství, aniž by sis toho všimla.
Příjemné vyrábění miminka a hodně štěstí milada
Předchozí