Přidat odpověď
Peču podle tohoto receptu:
380 - 400 g hladké mouky
½ lžičky soli
1 ½ balíčku prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
1 lžičku pomerančové kúry
125 g cukru krupice
1 ks měkkého tvarohu
2 ks vejce
150 g rostlinného tuku na pečení (nebo másla)
1 hrst (50 g) rozinek hrubě nakrájených (dávám brusinky)
1 hrst (50 g) vlašských ořechů hrubě nasekaných (někdy tam dávám mandle)
Kromě toho:
60 g másla na potření hotové štoly
50 g moučkového cukru na posypání
alobal
pečící papír
Rozpustíme rostlinný tuk, necháme ho stranou vychladit. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka, zbytek mouky smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, dohněteme ručním šlehačem, až se nám těsto odlepuje od stěn je vláčné.
Zapneme si troubu na 220°C.
Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama z něj vytvoříme silnější placku asi 1 cm vysokou, kterou prvně přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru.
Plech vyložíme pečícím papírem a opatrně na něj přeneseme štolu. Dáme ji do trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 20 minut.
Po upečení štolu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štolu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji ponecháme uležet alespoň jeden týden.
Je to hodně podobné té od Angrešta, co vložila Půlka psa, ale je tu míň cukru a já dávám tak polovinu, úplně to stačí. Už se mi i stalo, že jsem na něj zapomněla, takže tam byl jen sáček vanilkového a sáček citronového a i tak byla dobrá. Od té doby, co jsem vyzkoušela štolu, jsem už nikdy nepekla vánočku, všichni chtějí jen štolu.
Předchozí