Přidat odpověď
Ano, určitě je to hrozně individuální. Asi jsem se začila snažit vyvolat dojem, že je v Brně vše ideální. Ne, není. Určitě je i v Brně většina prvorodiček nastřižených, určitě i řada druhorodiček. A určitě není moc času na to, aby se s maminou v době porodu začalo diskutovat o tom, zda si nástřih přeje či ne. A pak taky, dovedu si představit, jaká hrůza by mě zachvátila, kdyby mi to někdo oznámil byť i těsně před provedením tohoto úkonu. Ale naprosto oprávněně jsem přesvědčena, že kdybych rodila tady v okolí, tak mě to šmiknutí neminulo, ať bylo nutné či nebylo. Prostě bych byla prvorodička. Tady jsou prostě porodníci přesvědčeni, že rodit poprvé jinak, než bez nástřihu je chybou a riskuje se nějaké vážné poranění pánevního dna.
Na druhou stranu je určitě pro porodníky problematické plně respektovat přání rodičky, když je jim jasné, že tudy cesta nevede a musí holt sáhnout k "méně přirozeným" prostředkům. I ta rodička někdy ztrácí soudnost a trvá na svém, i když to ji či dítě jakkoli ohrožuje na zdraví či životě. Je to fakt těžký.
D
Předchozí