Libiku,
prosím tě, nezastírej vlastní neznalost plácáním pátého přes deváté.
Tys na začátku nevěděla ani o tom financování od státu, a ode mě bys chtěla nějaké obskurní rozbory (jako že když ti nedodám komplexní ekonomickej rozklad financování církví v rozsahu nejmíň doktorské práce, tak to nepla?
)
Jestli ti to ušlo, tak já se vůbec nebavím o financování církví z jiných než státních zdrojů, a nezajímá mě to. Kapišto?
To, co si vyberou věřící mezi sebou a dary, které dostanou, je čistě jejich věc, do které si jim vůbec netroufám kecat, protože mi do toho nic není, nedala jsem jim na to ani korunu. Pokud z toho budou chtít zřídit charitu, tak budu držet ústa a šoupat nohama.
Charita je to bezesporu dobrá věc a zaslouží si to uznání (případně nějaký ten příspěveček i od nás pohanů vzhledem k tomu, že to slouží opravdu všem). Ale oddělovala bych tohle (na to by stát klidně mohl přispívat i dál) a činnosti související čistě s duchovními věcmi (to si plaťte sami). A na rekonstrukci kostelů bych klidně přispívala jako stát taky, ale pak by se mi moc nechtělo poslouchat, že mi do toho nic není.
(Jo a mimochodem, netluče se ti to "sem nám nelez" s těmi "mecenášskými dary, abych si mohla církve v nějaké podobě užít"?
)