Přidat odpověď
Nakládání je jednoduchý: koupíš Vajo a na obalu máš přesný návod. Pak vezmeš vajíčka a naskládáš je do 4-litrové sklenice špičkou dolů. Doporučuje se ťukat vejci o sebe, když se ozve nakřáplý zvuk, tak vadné vajíčko vyřadit, to by se v roztoku zkazilo. No, a naskládaná vajíčka zaleješ roztokem Vaja. Spotřebováváš je normálně, akorát mají tekutější bílek a myslím, že zt nich nejde udělat sníh, jinak jsou jako čerstvá. Ale už jsem to dobře 20 let nedělala, nebylo to potřeba.
My jsme teda mívali vajec dost i přes zimu. Jenže my jsme krmili vařeným odpadovým masem, smíchaným s těstovinami a strouhanou mrkví. když ty slepičí potvory neměly maso, tak nenesly. Ono se dobře na vesnici říkalo, že "dej krávě do držky, ona ti dá do dížky", aneb jinak řečeno, když budou mít zvířata výbornou péči (kam patří i krmení), dají výborný užitek. No a taky jsme kupovali slepice, vyšlechtěné na snůšku. Špičkové nosnice prý snesou až 260 vajec ročně (data tuším z 80.let 20.stol.), my měli od jedné slepice běžně kolem 300-320 vajec (asi 10 let jsme si poctivě zapisovali příjmy a výdeje do/z chovu). Ale teda fakt je, že když jsem pak vynesenou slepici zabila do polívky, tak byla po oškubání jak větší holoubě.
Předchozí