Přidat odpověď
Madeleine já nezpochybňuji velkou důležitost svobody, ani to že se nezískává lehce.
Ovšem zavřené hranice přece nejsou spouštěč totality, i pokud bychom uvažovali teoreticky, tak to takto navíc ani obvykle nezačíná, já myslím že ten princip je jiný.
To čeho bych se spíš bála, když už, tak že v demokratické zemi něco jako diktaturu může vynést do popředí zmanipulovaný či zfanatizovaný dav. Což by třeba mohlo pokud by tu byly desítky tisíc mrtvých, kolaps zdravotnictví, péče, státu a všeho. Pak by davy mohly volat po tvrdé ruce co zavede pořádek, po "spasiteli".
Jo, tohle asi může hrozit vždycky a všude.
Mně teda pořád přijde jako nejlepší prevence proti případné totalitě, co nejlepší a nejrychlejší zvládnutí epidemie, s co možná nejmenšími ztrátami na životech, bez totálního kolapsu zdravotnictví apod. K čemuž podle všech doporučení co mi dávají smysl, včetně rad z těch zemí, kde to zvládli, patří prostě i ty zavřené hranice. Plus další nutná omezení.
Kdo se bojí totality, měl by se daleko spíš bát "italského" či horšího scénáře. Tudíž měl by se bát Covidu víc než zavřených hranic. Protože pak se možná opravdu může stát leccos. Pár zátarasů na hranicích, aby lidi neroznášeli vir, ještě krok k totalitě fakt neznamená.
Předchozí