Přidat odpověď
Stano, ToAr, dik za reakce. Ja vim, ze je toho plny internet, odkaz na tu ceskou Wiki jsem jim doporucila i s radou, ktery odstavec si z toho hodit do prekladace.
Ale me by zajimaly puvodni zdroje. Jako treba Hanyzka a Martinek, protoze Baar vlastne popisuje zvyky, ktere sam znal a zazil (mam dojem, ze postava Hanyzky byla inspirovana jeho maminkou).
Dokonce jsem si dneska stahla i pdf verzi Babicky a zalistovala v ni. Je tam i kratka kapitola popisujici velikonocni zvyky, Barunka se tam s babickou vydala na Velky patek brzy rano k potoku umyt, ale o zakazu prace s pudou zase ani zminka.
A jak jsem uz psala, nikdy se o tom nezminovali ani moji prarodice.
Proste mi vrta hlavou, jestli ten zakaz prace se pudou na Velky patek opravdu byl v minulosti v ceskych zemich a na Morave tak rozsireny a jak a kde vznikl, nebo jestli se zacal sirit az v poslednich desetiletich diky Internetu (respektive povedomi o tom zvyku - jakoze to nekdo nekde zminil a dalsi jen prebirali a opakovali, neoverovali - protoze je mozne, ze to byl lokalni zvyk, zatimco jinde v Cechach nebo na Morave byl zase lokalni zvyk sazet na Velky patek brambory).
Předchozí