Buchli
za a) to, že Ty máš pocit, že Tě to ochrání, je Tvůj psychologický pocit, žádná data na to nejsou. a to je ten prolém. my fakt empiricky nevíme, nakolik se to riziko reálně snižuje a hlavně z jakých čísel. Čísla teď střílím od boku, ale pokud by riziko nákazy bylo v desetinách procenta a snížilo se rouškou na setiny, tak už to reálně nemá nikterak výrazný efekt, který by ospravedlňoval jejich nošení plošně..... Já doufám,ž e po této pandemii vyjdou nějaké seriózní výzkumy na toto téma. zatím můžu říct, že situace v ČR, kde se nosí roušky, a v mé spolkové zemi, kde se nenosí, není sobě nikterak vzdálená........
Za b) - lidi nemají s rouškou jen psychologický problém, ale reálný. Každý je jinak citlivý na hladiny saturace v krvi a jsou lidi, kteří opravdu s nošenám roušky mohou trpět hypoxií a následně například bolestí hlavy. Jinak já sama sjem si proovnala chirurgicou vs. bavlněnou roušku, u té chirurgické až na mlžení brýlí víceméně ok (ano, dýchalo se hůř, ale na omezený čas to šlo). U bavlněné jsem měla problém ještě dvě hodiny po sundání. A není to jen můj případ, na problematičnost roušek u asmatiků už byly napsané i články v médiích