Přidat odpověď
Občas to sleduju. Máme tu trvanlivé mléko ze Slovenska, z valné části jižních a západních Čech se vozí mléko do Německa do Plavna a do Schwarzenfeldu, odtud pak vozíme balené mléko do českých supermarketů, tavené sýry se vyrábějí v Polsku, ale balí se v Želetavě, koblihy, ale i jiné pečivo, se sem dováží mražené m.j. z Francie (Albert), tady se to jen rozmrazí a pocukruje. Lokálních pekařů je pomálu a neuživí se, ono se ostatně neuživí ani bývalá okresní velkopekárna, že (vím o několika, co zkrachovaly). Naše potravinová soběstačnost je skutečně tragická. A ruku v ruce s ní jde i kvalita potravin. Není důležité, aby bylo jablko chutné a šťavnaté, důležité je, aby se při dopravě nepomačkalo, to by zákazník nekoupil. A tak kupujeme nedozrálé broskve a meruňky (jsou ještě tvrdé), pevné odrůdy jablek, hlávkový salát je tuhý jako houžev, tak jsme ho nahradili ledovým salátem, baleným do mikroténu, a pochopitelně dražším, mrkev zmizela a místo ní máme výhradně karotku (tam je to tedy posun k lepšímu, karotka je křehčí a šťavnatější, na rozdíl od mrkve). Jablka tu máme klidně až z Nového Zélandu, tvrdá a bez chuti, zato jsou vyleštěná a trvanlivá. Je toho opravdu málo, co pochází z Čech.
Předchozí