Knihy si vybírám hlavně podle tématu.
Teď mám např. rozečtené dva válečné deníky z I. světové války (Josef Svobodný: Válečný deník a Slavomír Vácha: Jak se časy mění – Vzpomínky na první světovou válku).
Beletrii čtu spíš na doporučení někoho, kdo má podobný vkus, nebo si přečtu zajímavou recenzi, případně mi to někdo přinese a já nahlédnu, cože to je. Mám vyzkoušené, že 99 % knih s mohutnou mediální masírkou jde úplně mimo mě (Třeštíková, Hartl), u knih s intoušskou masírkou je to o něco lepší, ale taky ne o moc. Takže beletrii čtu z větší části už jen starou a prověřenou, případně nějaký bizár, co už dneska nikdo nečte, a sem tam narazím na něco nového, co je z mého pohledu zároveň i dobré.
Do auta si kupuju audioknihy. Způsob výběru viz výše, doporučení někoho s podobným vkusem nebo zajímavá recenze, případně kniha, kterou už znám, ale ráda si ji poslechnu znovu.
Co můžu doporučit z poslední doby – není to všechno nové, ale dostala jsem se k tomu cca během posledního roku:
Anya von Bremzen: Kukuřice, komunismus a kaviár
William Boyle: Jak oškubat mafiány a zůstat naživu
Jaroslav Rudiš: Český ráj (audio)
Stephan Orth: Couchsurfing v Rusku aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi (audio)
George Saunders: Lincoln v bardu
Timur Vermes: Už je tady zas (audio)
Christiane F.: Můj druhý život
Milena Michiko Flašar: Říkal jsem mu Kravata
Selja Ahava: Co padá z nebe
Angus Roxburgh: Volá Moskva