Přidat odpověď
Lado2,
já jsem tohle učila ve čtvrté třídě, takže si dokážu představit, jak na tom v páté jsou. Při časové dotaci 1 hodina týdně, bez možnosti domácí přípravy, protože nemůžeš vynucovat, aby měl žák doma PC a tedy ani, aby procvičoval, se toho moc nenaučí a hlavně to snadno zapomenou. Ukládali jsme něco každou hodinu několikrát, po určité době už většina zvládala. No a po prázdninách se mohlo začít zase od začátku.
Některé školy mají informatiku až v páté třídě, takže po tom půlroce fakt uměli hodně málo.
A třeba já teď měla třídu, kde se sešly děti, které do zavření škol samostatně nikdy u PC neseděly, neměly ani svoje telefony, tohle šlo mimo ně. Nepotřebovaly to. Pak ze dne na den najednou musely a to, co potřebovaly, se naučily velmi rychle.
No a co se týče vytváření složek a obecně správy souborů, tak stále ještě mnoho kolegů je bohužel na úrovni "napsat neformátovaný text a uložit (většinou na plochu, prostě přednatsvaená volba)". A to jsou lidi s VŠ vzděláním, ne páťáci. A to je asi to, co tu popisuje Slupka, nejde ani tak o to, že někdo něco neumí, ale že mu chubí ochota se to naučit, i když to situace vyžaduje.
Předchozí