Přeji hezký den a moc mě těší, že se ozvaly dětské sestry od Apolináře, které mají zájem změnit péči na šestinedělí k lepšímu, protože je škoda, že právě negativní ohlasy maminek kvůli poporodní péči kazí pověst porodnice, která je proslavená naprosto špičkovou úrovní porodů. Takže budu konkrétní - rodila jsem u Apolinář dvakrát, poprvé jsem byla naprosto spokojená úplně se vším a se všemi lidmi, které jsem zde potkala. Péče na odd. šestinedělí jsem prožila na P3. To bylo v lednu roku 2001. Druhý pobyt na odd. šestinedělí P15, poslední říjnový týden 2003, však byl pro mne šok. Čekala jsem stejnou péči, ale marně. Vadil mi přístup sester typu: "Paní K., umíte vůbec počítat? Matematika není vaše silná stránka, co?" (vyplnila jsem nepřesně kolonky o kojení a přebalování na papíře, který mi byl prezentován jako cenná budoucí archiválie porodnice), anebo sdělení novopečené matce: "Teď je v klidu, ale prořval celou noc!" (dítě bylo umístěno pod modré světlo kvůli novorozenecké žloutence)... Co se týká kojení, tak žádná speciální osvěta se nekonala - první přiložení a maminky si musely poradit samy. Přebalovat se smělo jen před kojením, pokud se dítě pokakalo během kojení, tak jsme přebalovaly "tajně" (jednou nás sestra nachytala a byly z toho nepříjemnosti). Dále neuvěřitelná špína na pokoji - roztrhané oblečky na děti, jejich nedostatek, dětskou peřinku-zavinovačku jsme vyfasovaly jen jednu na celý týden (na P3 byla čistá denně!). Povlečení na postýlku rovněž - když se ušpinilo nebo když maminka zůstala v prodnici déle, smůla. Vrcholným zážitkem byl pak můj odchod, kdy mě ženská sestra vyhodila během kojení z postele i s dítětem, které okamžitě začalo zvracet, protože chtěla už začít s převlékáním postele. Ještě to doplnila vtipnou větou: "Aby se Vám tady ještě neudusilo." Pospíchání s úklidem chápu - paní doktorka mě propustila o něco později, než mělo být. Jednání sestry ale přesahuje všechny mé představy o slušném chování.
Zkrátka špatná komunikace s maminkami, nedostatečná hygiena a péče o děti - to jsou moje hlavní připomínky k péči na šestinedělí u Apolináře. Tedy k péči na odd. P15!!!!
Nepříliš laskavě se k nám chovaly především ty starší, zkušenější sestry (s jedinou výjimkou - sestřička Maruška byla naše záchrana), s mladými sestřičkami to bylo v pohodě. Pokud se podaří změnit úroveň poporodní péče k lepšímu, budu moc ráda. Ostatně se k Vám na podzim opět chystám s naším třetím (budoucím) dítětem.
Hezký den a všechny bezvadné sestřičky od Apolináře zdraví Sára
Předchozí