Půlko, tak my asi tři roky vydrželi obalovaného kapra - a pak jsme se domluvili, že já ho dělám kvůli manželovi a on ho jí, protože jsou vánoce...
takže na Štědrý večer pečeme kapra, pstruha nebo lososa. Lososa případně nechávám na 26., kdy k nám přijíždí prarodiče. Taky moc nemusím bramborový salát, takže udělám jen pár porcí, půlku dokonce bez majonézy a dětem jako přílohu připravuji pusinky z bramborové kaše. A ještě vařím vývar s játrovými knedlíčky, které máme tak třikrát do roka. Prostě jedeme na pohodu. Vždycky jsem vzpomínala, jak jsem při štědrovečerní večeři silou vůle polykala polévku a bramborový salát, protože " tak jednou do roka to vydržíš, ne?".. tak jsem si si řekla, že tohle svým dětem neudělám.
Klobásu jsme mívali 23., jen tak pečenou na pánvičce, většinou taťka zpracovával ten den kapry, mamka pekla vánočku a jezdilo se k babičce, tak oběd byl rychlý. Já jí dělám na oběd 24. prosince, společně s česnečkou a manžel si dává zavináče ( taky zvyk z jeho rodiny).
Výborně jsem se bavila, když jsem náhodou viděla jeden díl Vyprávěj, ve kterém právě Karel a Eva spolu poprvé slaví Vánoce.
" Prosím tě, ochutnej hrachovou polévku.."
"Jo, dobrá, ale máma vždycky vaří rybí. Ty jí neděláš?"
"Jaký je ten salát, nemám ho ještě dochutit?"
"Jo, skvělý, ale chybí mi v něm celer..."