Za mého dětství se o víkendech vařila určitě pracnější jídla než ve všední den, ale úplně mě nenapadá, co by bylo nějak extra víc sváteční než něco jiného. Pokud jsme měli návštěvu (nebo my jedli třeba u babičky), tak se nejvíc asi dělalo vepřo-knedlo-zelo (u babičky ještě i s domácím králíkem, druhá babička někdy pekla koupenou husu) a hovězí vývar s knedlíčky. Později si mamka oblíbila zapečené vepřové se šlehačkou a brambory, to jsem převzala, maso se dá na plechu dobře udělat i ve větším množství, peče se to samo, je to dobré a všichni to jedí ... Moje rodina teď považuje za sváteční taky asi kachnu a možná lososa s bramborem? A manžel tedy hovězí steaky, ale já to neumím pořádně udělat, manželovi se podaří lepší, ale stejně si je dám raději v hospodě. U tchyně se za sváteční považuje svíčková (ta mé mamce moc nešla, takže návštěvě by ji nedala) nebo roštěnky nebo kuře s nádivkou. No a řízky se nikdy nic nezkazilo ani dnes nezkazí (ideálně na výběr vepřové i kuřecí nebo krůtí)