Přidat odpověď
"především je debilní hodnotit jako jediná kritéria pro přijetí na jakoukoli střední školu jen matematiku a češtinu, a to navíc na "CERMAT úrovni", tj. z větší části nepraktické a zbytné dovednosti. I "povinný" test z OSP by byl lepší než tohle"
(vzdy na zacatek techto debat uvadim: nejsem fanousek jednotnych prijimacich zkousek :).
Ze by CERMAT testoval z vetsi casti neprakticke dovednosti - v ramci toho, z ceho muze vybirat - s tim nemohu souhlasit. CERMAT musi vychazet z RVP a tak povazuju vysledek jeste za velmi slusny. Postavit test je velmi obtizne a kdyz vidim stare testy nekterych gymplu (nebo soucasne pokusy napodobit test CERMATu v ramci placene pripravy na prijimacky), musim rict, ze je to pokrok.
Skoly samotne casto nevedi, jake deti chteji a co by testovaly. Pred jednotnymi prijimackami nebyla povinnost testovat m,cj, presto to tak zhusta skoncilo. Testy skol byly nevyrovnane, a kdyz mi kamaradka z renovovaneho gymplu vypravela, jak probiha jejich oprava (kulantne prelozeno:"odpoledne nekteri pospichaji domu, tak to berou hopem "), lze pocitit k centralnimu vyhodnoceni zachvev sympatie.
Nyni maji skoly moznost k testu pridat svoje kriteria, ale casto tento princip vubec nevyuzivaji. Anebo je pridavek podivuhodny. Loni jsem videla dva testy z vseobecneho prehledu pro pataky a tipovala jsem datum sestaveni kolem roku 1980 (kdo napsal Babicku, Pejska a kocicku, jak se jmenuje budova na obrazku - slo o "Palac Zofin"..).
Libi se mi letosni ctyrleta varianta - at si vezme CERMAT, kdo chce.
Předchozí