| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Dámy, děkuji za to, že jste se účastnily diskuse. Ano, cílem opravdu nebylo pečení medovníků ani perníčků, byl to hlavně test ohledně vzdělání. Když tu občas diskutujeme, tak k politice nebo ke školství se tu vyjadřuje kdekdo, jsou tu různé názory. Co mě tu ale teda neskutečně sejří, je dehonestace některých diskutujících. Někdo opomene maličkost, něco si třeba neuvědomí, a pokud je jeho názor odlišný od většiny, sesypete se tu na něj jako vosy a místo inteligentní diskuse tu posíláte do Koreje, k psychiatrovi, titulujete diskutující komunistickými pohrobky, atd. Prostě se tu nevede rozumná diskuse, kdy se tříbí názory a věcně vysvětlují stanoviska. A protože k politice a ke školství se může vyjádřit každý, kdo má lidově řečeno "do (_).(_) ďourku", tak jsem sem dala testovací dotaz z úplně jiného oboru. Neboť co to je vzdělání? Je to maturita? Státní zkoušky z vysoké školy? Ó nikoli, to je prostě schopnost aplikovat teorii do praxe a na základě teoretických poznatků i nabytých zkušeností nedělat nesmysly. Kolik nás sem chodí? Možná 200? A z těch možná 200 lidí jediná Cimbur okamžitě zareagovala, že popsaný postup je nesmysl, protože když přece zneutralizujeme kyselinu zásadou, tak jsme tam mohli rovnou nalít čistou vodu. Cimbur tam vložila svůj příspěvek 5 minut!! po jeho vložení. Pak už se nehlásil nikdo, až Bouřka věděla, k čemu ocet a soda slouží, že to asi bude inverze cukru. A díky i Yuki, která přispěchala na pomoc s jiným receptem, když viděla, že potřebuju pomoc.

A teď k věci: všechny přece vaříme a pečeme a občas hledáme inspiraci na netu. Ježkovy voči, ale v receptech je tam přece kolikrát tolik hovadin, že si někdy říkám, že ti, co to na net kopírují, snad ani nemají základní vzdělání. I toto byl praktický příklad totálního nesmyslu, který je ale v hodně receptech na perníčky "zaručeně měkké" (ale když je udělám, tak si na nich leda tak vylámu zuby, neb měkké opravdu nejsou).

Neutralizace kyselin je ale učivo 8.třídy základní školy:
ŠVP: Kyseliny, hydroxidy, pH, neutralizace, amoniak
Očekávané výstupy:
Žák zná pojem identifikátor, pH, neutralizace, dovede zjistit pH neznámé látky, orientuje se na pH stupnici.
Žák porovná vlastnosti a použití vybraných významných kyselin a hydroxidů a posoudí vliv těchto látek na životní prostředí.
Žák uvede příklady uplatňování neutralizace v praxi.
Učivo:
- měření kyselosti a zásaditosti látek (pH)
- neutralizace
Zdroj: https://www.zsvm.cz/wp-content/svp-2013/ucebni-osnovy_8_chemie.htm
Chcete mi říct, že jste to už zapomněly, nebo jste zrovna chyběly, když se to probíralo? Ale no ták, to je výmluva 10-letých dětí, nehodná dospělých a vzdělaných lidí.
Protože vzdělání není jen o tom, navrčet se nazpaměť vyňatá slova (třeba po z: drzý, jazyk, brzy, Ruzyně), životopisy Lumírovců a odrecitovat Máchův Máj, o určení přístavku ve větě nebo řešení rovnice o dvou neznámých ani nemluvím. Co je mi platné, když umím nazpaměť Máchův Máj, když se neumím orientovat na mapě a v neznámém terénu netrefím s mapou do sousední vesnice? Co je mi platné, když sice znám různé vzorečky z fyziky, ale neumím poznatky aplikovat do praxe? No, stane se mi třeba toto:
https://www.youtube.com/watch?v=XkWB4CdAONA

Takže: postup z příkladu je špatně. Je to zářný příklad toho, co naše babičky uměly, ale my už jsme zapomněli. Postup je špatně proto, že si to holt někdo asi špatně napsal (protože třeba v kuchařce z přelomu 19.a 20.stol. byl postup popsán dobře). Prostě se to "tak dělalo vždycky". A nikdo nedovedl aplikovat jednoduchý teoretický poznatek do praxe, a sice, že smíchat sodu s octem je nesmysl (inverze už je pak složitější postup, vyšší level, přímo vyšší dívčí).

A jakže se teda ten cukr invertuje? A proč se vlastně invertuje? No protože pečeme perníčky (nebo medovník), ale med je drahý. Tudíž ho musíme něčím nahradit. Něčím levnějším. Cukrem to nejde. Protože cukr je disacharid, zahříváním karamelizuje a tvrdne. Med je naproti tomu směsí dvou monosacharidů, glukózy a fruktózy (a ještě dalších látek), které po zahřátí netvrdou. Tudíž cukr musíme tzv. invertovat, rozložit ho právě na ty monosacharidy. No, a to se dělá tak, že vezmeme 1 kg krupicového cukru, 400 g vody, 2 g kyseliny vinné nebo citronové, 4 g jedlé sody. Krupicový cukr svaříme s vodou na hustší sirup, pak přerušíme var a přidáme kyselinu, rozpuštěnou v malém množství vody. Dojde k rozkladu cukru a roztok se zbarví do světle citrónové barvy. Roztok by měl dosáhnout teploty 91 st. Reomíra (což je 113,5 st. Celsia) a trvá to cca 5 minut. Při této teplotě fakt ne déle! Inverzi pak přerušíme přidáním jedlé sody, čímž kyselinu zneutralizujeme. A POZOR, po přidání sody roztok silně pění! Je možné to dělat i na nižší teplotu, ale pak to trvá déle, třeba i několik hodin.
Nebo se na invertování vykašleme, sáhneme do kešeně a místo cukru použijeme dražší med.

Ale dosti pindání, je moc hodin, takže povídání o důležitosti vzdělání ukončím, jak jinak, než humorem. Pamatujete si scénu z úžasné komedie Pane, vy jste vdova!? Kterak profesor Somr s týmem tvoří dvojnici herečky Kelletyové:
Somr: „Kdo dělal žaludek?“
Asistent: „Já prosím...“
Somr: „To jsem si mohl myslet... Jak vás mohlo napadnout dát tam bachor, čepec, knihu a slez? Vždyť by přežvykovala! Somnambule! Abych z vás neudělal nezaměstnaného!“
Neboť jen nevzdělaný operatér použije mladé telecí a krásné herečce ponechá bachor, čepec, knihu a slez!

PS: a mimochodem: v invertování cukru jsou mistři Číňani. Z levného cukru obratem ruky dovedou udělat drahý med. A med patří dneska k nejvíce pančovaným potravinám na trhu!
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/med-je-druhou-nejcasteji-falsovanou-potravinou-jak-ho-poznat-322646

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.