Přidat odpověď
Analfabeto,
jsem sice z Prahy, ale nenapadlo by mě v kterémkoli městě očekávat absolutní bezbariérovost, a už vůbec ne zastavovat eskalátory. Odmala mám zafixováno, že za to může být pokuta ("Zneužití se trestá"), protože tím někoho můžu ohrozit. Buď výtah nebo plošinu vidím, nebo nevidím, a v tom případě si vyhledám, jestli se na dané stanici nachází, nebo požádám někoho, zda by mi s kočárkem nepomohl. Nesčetněkrát jsem kočárek vynášela i sama.
Žádný Pražák se se znalostí MHD nerodí, dokonce bezbariérovost ani neřeší do doby, než ji on sám nebo někdo z jeho blízkých potřebuje. Problém řeší buď na místě (ale rozhodně ne zastavováním eskalátoru), a nebo si dopředu zjistí, jak to na které stanici je. Podle mě je tohle standardní postup, ať se týká kohokoli.
A co se "vidláctví" týká, sama jsem, ač rodilý Pražák, vidlák, protože Prahu v podstatě neznám a pohybuju se jen v některých lokalitách. Spousty nePražáků znají Prahu podstatně lépe než já. Praha není přátelská vůči místním a nepřátelská vůči ostatním, fakt ne.
Předchozí