Bojuju, každý večer zlikviduju kolem 150 slimáků, včera po bouřce už jen 66, byly večery, kdy jich bylo přes 300. Vyčlenila jsem jedny nůžky a přestříhávám je na místě.
Ze začátku jsem je v rukavicích sbírala a odnášela v kbelíku na veřejný pozemek, ale poté, co vloni sežrali do poslední všechny lilie, které už nikdy nevyrostly, dále poté, co jsem si přečetla, že každý jedinec může naklást přes 200 vajíček, fakt nemám slitování. Když ho vidím, představím si dalších 200 slimáků a šmiknu. Je to rychlé a doufám, že účinné. Chce to hned kouknout jinam, hledat další.
Jinak aksamitníky je přitahují svou vůní, mají to jak salát, maliník má u země trny, tam nevylezou. Lezou klidně i po písku, i když jsem někde četla, že jim písek vadí. Všímám si, že úbytkem slimáků v naší zahradě se objevili klasičtí hlemýždi zahradní, mám jich asi 5 a taky páskovky. Ty mi nevadí.
Jak plzáky pozoruji, jdou hlavně na spadané ovoce, listí, prostě zadradní odpad, takže to chce hned odstraňovat vše, co má tendenci zahnívat, posečenou trávu a pod. Anebo naopak, nechat na hromádce jako návnadu, pak jít najisto a likvidovat. Po dešti klidně lezou i po kmenech stromů, milují různé skuliny mezi a pod kameny, pod prknem položeným na zemi atd.
A nejspíš nejsem sousedka žádné z vás
.