Ty das treba 500 Kc mesicne a stat Ti prispeje 130 Kc mesicne.....a kdyz to tak bezi nekolik let, tak to pekne pribyva....a nekteri zamestnavatele take prispivaji - jeste navic k Tvemu prispevku a k prispevku statu77krásko, a jakej to má v praxi efekt? takhle jsem začínala před lety, to tehdy ještě zaměstnavatel nepřispíval, byl jenom státní příspěvek. někdy asi 1993 nebo 1995 nebo tak nějak. platila jsem si zhruba 10% z čistého platu, tedy nějakých 300 Kč měsíčně. otěhotněla jsem, šla jsem na rodičák, ten byl taky tehdy něco přes 3.000 Kč, akorát že jsem kromě sebe živila i dítě, takže jsem ty peníze "na důchod" platila se skřípějícími zuby, protože bych je dokázala ve prospěch dítěte. druhé dítě, třetí dítě, mezitím zvýšení rodičáku a platů, nicméně nástup na zkrácený úvazek, kvůli dětem, takže příspěvek pořád stejný, i když už to těch 10% procent nebylo, bylo to míň. když už mě děti tolik nepotřebovaly a já nastoupila na plný úvazek a koukla na částku spoření, musela jsem se tomu chechtat. to, co jsem si i se státním příspěvkem za těch asi dvacet let na účtu nasyslila a že mě to zejména v letech s malými dětmi stálo dost odříkání, to bych tam dneska dala zcela bezbolestně do dvou let a zároveň je to částka, která mě v důchodu teda nevytrhne. protože během těch dvaceti let se inflace na penězích sakra vyřádila (a než za dalších dvacet let do důchodu půjdu, tak ještě vyřádí)
spořit si pětistovku měsíčně mi přijde spíš jako vyhazovat prachy z okna, protože za dalších dvacet let se mi hodnota naspořeného nejspíš zaplatí mejdan k oslavě odchodu do důchodu... ale měsíčně už mi na "přilepšování" nic moc nezbyde, protože než mrknu, bude to pryč