Přidat odpověď
zelené rajče v zahraničních receptech obvykle není zelené rajče, ale tomatillo, tj. plod mochyně dužnoplodé, který vypadá velmi jako - zelené rajče :)
Ale konzumují se i zelená rajčata ve smyslu nezralá, právě tomatin, který je zodpovědný za jejich mírnou jedovatost, je zároveň to, co jim dává tu zajímavou chuť. Tomatin je o dost míň jedovatý než solanin, ale i tak není dobré ho jíst moc. Obvykle se za maximální porci pro dospělého považují 2 - 3 zelená rajčata, děti by je jíst neměly.
No a pak jsou odrůdy rajčat, která mají i ve zralosti zelenou barvu, a ta chutnají prostě jako zralá rajčata, mají minimální obsah tomatinu jako jiná zralá rajčata a je to jen vzhledová věc, že mají snížený obsah karotenoidů a tak je víc vidět zelená barva chlorofylu.
Tomatin (stejně jako solanin) nejsou zelené, jedovatost zelených rajčat nesouvisí s tím, že mají zelenou barvu, ale s tím, že nejsou zralá.
Předchozí