Přidat odpověď
Libiku, já jsem kdysi četla nějakou stať Václava havla, v níž prohlásil, že v totalitě jsme všichni nějakým způsobem vinni, protože jsme se na ní všichni podíleli. nejdřív mě to docela naštvalo, protože to by přece mohli být i Židé vinni na nacismu, protože se nebránili a nechali se odvléct do Terezína, ne? Ale potom jsem se nad tím hlouběji zamyslela a je to bohužel pravda. Mně bylo v r. 1989 30 let, takže jsem celé mládí strávila za socíku, vystudovala jsem VŠ, vdala se, měla dvě děti a 3 roky jsem pracovala. A ano, podílela jsem se tím, že jsem byla v Pionýru, v SSM, chodila na průvody na prvního máje, ve škole kreslila Auroru a mám státnice z marxismu-leninismu, kde jsem ty teze nahlas říkala, ač jsem jim z větší části nevěřila, v práci jsem chodila na veřejné schůze KSČ... Ano, byli jsme k tomu okolnostmi donuceni, ale podíleli jsme se všichni. Proto se dnes nestačím smát, když si někde přečtu vyjádření někoho, kdo v té době žil a byl dospělý, že on nic, nikdo v celém širém příbuzenstvu nic, nikdo nebyl v KSČ, ROH, SČSP, Svazu žen, nikdo nikdy ani nepáchl do průvodu, nikdy nikdo nepodepsal smuteční listinu, když umřel Brežněv. Haha!
Zase na druhé straně lidé jsou různí a byli i za socíku. Takže byly i blbé učitelky, ale i dobré učitelky. Já osobně si ze ZŠ pamatuji jen jednu kovanou komunistku, ale mnoho špatných učitelek a učitelů, u kterých to se socíkem nemělo nic společného. A měli jsme i dobré učitele, bez ohledu na režim. Také jistě šaškovali, jako my všichni, ale na funkci (učitele) to nemělo vliv.
Předchozí