Pomalý hrnec jen pomalí, oproti multifunkčnímu bude úspornější, udrží spíš teplo, měl by mít pomalejší náběh, což může mít vliv na jídlo (a fakt mi to přijde lepší, i když většinou používám rychlejší variantu, protože vařím až ráno). Multifunkční víc žere, ale umí toho víc, předsmahneš si to přímo v něm, uvaří ti přílohu aniž bys ji hlídala, i se to samo zapne, můžeš ho použít jako pařák... Obdélníkové nižší typy jsou dobré i na smažení a budou lepší na pečení.. Kulaté vysoké bývají i papiňák, takže můžeš i rychlit
. Co mi ale nevyhovuje, při tom tvaru tam nevyleze některé maso (což vadí spís u doma bouraných věcí, kde jsou velké kosti) a hladina tekutiny je dost vysoko, takže se to spíš vaří než dusí (jo pomaláč kladicky nepeče, ale já vždy preferovala dušení), v podlouhlých tvarech se to spíš rozleje a já to často ještě podkládám). Smaží se v nich hůř, je to hluboký.
Časovà úspora - příprava samotná časově vyjde obdobně (cibulku smažím,maso zatahuju, nutné to není ale na chuti to znát je), ale nemusí se to hlídat a časově to vychází do vhodnějších hodin a poskytuje to delší nerušený úsek na jinou činnost. Pomalá příprava je na chuti znát. Oproti troubě to zdaleka tolik nežere a je to dělaný na práci bez dozoru.