Přidat odpověď
nevím, čím jsem starší, tím jsem méně otevřená k mísení kultur...
v ochránci byl ten příběh vystavěn dost jinak, než si pamatuju kauzu - byly tuším dvě, jedna v teplicích, kde se ředitel postavil za studentku a ta dostudovala, jedna pak byla někde jinde (praha?) a tam ve výsledku nakonec vůbec nešlo o hidžáb, ale o to, že studentka nedodala nějaké podklady, co slíbila a tak ji škola vyrazila (nikdy se studentkou nestala), dívka pak školu žalovala, že to bylo kvůli šátku, jenže druhá studentka, co nastupovala s ní, školu normálně studovala (podklady dodala, šátek nebyl problém), nějak tam figuroval ombudsman/ka(? šabatová?) a v její zprávě bylo hodně nepravd a celé to ještě zkomplikovala... (jsem líná hledat, tohle lovím z paměti, určitě jsou v tom nepřesnosti)
problém se zdravotní školou je mimo jiné specifický v tom, že studenti mají praxe v nemocnicích a tak mají přísnější kodex odívání, pokud se nemýlím, byly zakázané i výrazné piercingy, tetování, extravagantní účesy, líčení a podobně - a ano, i hidžáb může být pak problém... další problém je, že vidíme v jiných zemích, jak po vřelém přijetí naopak musí přijímat spoustu omezení, protože jim cizí kultura jaksi převrací běžný život - požadavky na stravu ve školách (zákaz vepřového), požadavky na uvolnění času k modlitbám a podobně...
Předchozí