Přidat odpověď
A pokračování:
K tomu Ochranci ještě.
Scéna, kde studenti uklízí po arabských turistech, mně neuvěřitelně vytočila, zejména potom, co jsme si přečetla diskuzi pod seriálem.
Nikdo v Teplicích nechodil uklízet po Arabech. Já a skupina dobrovolníků z místní muslimské komunity (lékaři, inženýři a podnikatelé) jsme zorganizovali osvětovou kampaň, kde jsme symbolicky chodili po Šanvskem parku v reflexivních vestách. První dny jsme sbírali symbolicky odpadky, abychom přitahli pozornost arabských hostů. Poté jsem rozdávali informační letáky v arabštině, kde byla vysvětlena pravidla a zákony v ČR. Chodili jsme po piknicích a přátelský jsme se nimi bavili o tom, co se zde smí a nesmí, jelikož jim to nikdo před příjezdem nevysvětlil (prostě v arabskych státech jsou jiné tradice a jiné úklidové služby).
Celá ta kampaň byla úspěšná, mnoho návštěvníků se k nám přidalo, přitahli jsme pozornost arabských médiích, cestovních kanceláří a ambasád. Nikdo nás nepodporoval. Všechno bylo z našich prostředků, ačkoliv to nebyla naše povinnost. Nicméně jsme cítili jako muslimové trvale žijící v ČR kolektivní vinu. Politici se chytli situace v Teplicích a nikdo to neřešil. Tak jsme jako komunita museli něco udělat, abychom zamezili útokům a kolektivní vině.
A co se v seriálu ukáže? Češi uklízí po špinavých Arabech!
Rozumím tomu, že seriál se inspiroval událostmi v Teplicích. Nicméně je mi hodně líto, že kampaň, která měla za cíl vybudovat určitý komunikační most mezi majoritou a lázeňským hosty, a zbavit se kolektivní viny, byla takto vyobrazena ve veřejnoprávní televizi. Vyvolalo to zbytečně negativní emoce a rozhořčení u diváků, kteří o kampani nic nevědí a spojili si to s tím, že chudáci Češi uklízí po Arabech. A mně jako organizátorky kampaně pak chodí vzkazy, že nutím své spolužáky, aby otrocky uklízeli po mých sověrcích. Je to prostě manipulace s fakty a rozdmychávání nenávisti.
Předchozí