Otevírám znovu téma diety či stravování při mononukleoze. Dcera (16 let), 2. týden od diagnózy, už jí (podle ní) nic není, jen zvýšené jaterní testy, na sono lehce zvětšená slezina, ostatní v normě, CRP v normě, ani jiné projevy nebyly nijak dramatické. Na infekční ambulanci nám doktorka řekla, že musí minimálně 3 měsíce držet žlučníkovou dietu.
Toť vše, zbytek si mám najít na internetu. Byla jsem dost překvapená, jelikož se všude dočítám, že už se od těchto drastických diet dávno upustilo, a že dieta při mononukleóze = zdravá strava. To pro nás problém není, v podstatě se takto stravujeme celá rodina (nesmažíme, solíme málo, kořeníme bylinkami atd.). Přesto se podrobnější informace různí, někde píšou, že se nesmí to, jinde zas něco jiného, jsem z toho zmatená... Jak je to s pečivem? Někde píšou že hlavně celozrnné, někde zase rozhodně jen starší bílé bez semínek... Co třeba müsli (bez přidaného cukru) - může? Jak je to s jogurty - jen bez tuku bílé, nebo může i ochucené? Co bylinky jakožto koření - je něco úplně zapovězeno? Kdo máte zkušenost, případně jste zdravotníci "od fochu", prosím o radu. Díky moc