Na konci 19. a začátku 20. století byla Moravská Ostrava hlavním evropským městem alkoholiků. Právě tady se zrodila brenpartyja - skupina lidí, kteří pili denaturovaný líh.
Konzumace denaturovaného lihu byla součástí celkového růstu alkoholismu v Moravské Ostravě. V roce 1895 se ve městě spotřebovalo pět set hektolitrů kořalky ročně (tři litry na osobu), o třináct let později to bylo 11 200 hektolitrů za rok, tedy dvacet sedm litrů na osobu. Jde o oficiální statistiku, ale vedle toho existovala rozsáhlá černá síť prodeje lihu pašovaného z Pruska. Přes hranice ho nosily ženy pod sukněmi, sedláci v tajných skrýších na vozech, ba i školáci.
Učebnice žáka z Koblova, který chodil do hrušovské školy, obsahovala nádobku s lihem a byla celníky zabavena. Dnes je v kriminalistickém muzeu. Profesionální pašeráci dostávali líh přes hranici ve velkém.
Byl k dostání v každém obchodě a říkalo se mu kvit. Spisovatel Ivan Olbracht kdysi napsal: „Půl láhve lihu, půl vody z pumpy, tři kostky cukru, to je ostravský kvit." Kvit ředěný sirupem se nazýval „tatka a mamka". Alkoholismus Ostravy se stal legendární v celé Evropě, o což se přičinil profesor Rudolf Wlassak, vídeňský fyziolog, psychiatr a průkopník abstinentního hnutí.
Koncem 19. století totiž uskutečnil v Ostravě průzkum konzumace alkoholu a v roce 1901 na mezinárodním sympoziu ve Vídni o tom referoval. Konstatoval, že v Ostravě se pije všude, v práci i po ní, pije se doma, dokonce i malým dětem se přidává do mléka alkohol, aby „byly silné".
Celé
zde.