Pod mazaci syr casto maslo uz nedavam. Obecně to zavisi na tom, jak moc je ta mazaci hmota mastna, resp. jak moc by nasakla do peciva. Pokud by sama o sobe pecivo dostatecne zatahla a nenamocila jako třeba ten taveňák, pak maslo byt nemusi (s ním je to ale chuťově o level výš). V tom případě už spíš záleží na tom, jak moc spěchám, jak moc jsem líná a jestli mám máslo změklé.
Pod "mokré" mazání (např. marmeláda) musí být máslový podklad vždy.
To mě přivádí k otázce - pokud jíte rybí salát, případně rybičky (konzervované v oleji nebo v tomatu) - jakým způsobem? Mažete si na chleba? Lžičkou nebo vidličkou a pečivo přikusujete? Nebo ještě jinak?
V původní rodině jsme vše mazali na chleba - vyšlo na několik chlebů. Když později partner secpal celé balení sám a pečivo jen přikusoval, přišlo mi to děsně zhýralé.