Přesně. Volič to nechce. Voliči je milejší, když se bude připlácet "neoficiálně", protože oficiálně by se to dotklo jeho subjektivního vnímání "sociální spravedlnosti".
Že to nechtějí někteří lékaři, tomu bych rozuměla. Ona ta (často zbytečná) kolečka po ordinacích pojišťovna zaplatí, tak co. Já sice moc často doktory nepotřebuju a pevně doufám, že to tak i zůstane, ale při těch "blbostech" se právě ukazuje, kde by to v pohodě šlo, ale není vůle. Příklad, když jsem chtěla vyříznout mateřské znamínko, musela bych nejdřív někam na konzultaci/vyšetření na kožní, tam dostat žádanku a čekat, až bude volno na zákrok. Kožní jsou narvaná, u nás na Budějovické byla jedna doktorka, co brala neregistrované pacienty bez objedání, ale v čekárně hlava na hlavě; nevím, co by mě mohlo donutit tam čekat dvě hodiny nebo i víc, leda kdybych měla na kůži něco, co by mi do ní leptalo díry až do masa. No tak mi to holt vyřízla na počkání (za úplatek) dohozená kožařka mimo Prahu. Fakt netuším, co přesně odpůrcům "samoplateb" a připojištění vadí na tom, že bych si to debilní znamínko mohla nechat někde třeba za dva litry vyříznout bez koleček posedávání v čekárnách, prostě bych si jen někde telefonicky domluvila termín.