Přidat odpověď
Košíku, o nakládání s radioaktivním odpadem z nemocnic jsem se zajímala před pár lety, to ještě fungovalo fyzikální fórum na Aldebaranu, kde se člověk mohl v diskusích z různých odvětví fyziky čerpat vědomosti od znalců.
Na můj dotaz , co se děje s odpadem z nemocnic, mi odpověděl jeden jaderný fyzik, David Zoul, který nějaký čas pracoval jako medicínský fyzik v nemocnici. Dnes působí tuším v Řeži a Aldebaranu po zrušení fyzikálního fora přispívá odbornými články a též myslím nějakou přednáškou ve fyzikálních čtvrtcích
No a jeho odpověď :
"A co se s děje s nemocničním radiofarmaky a roztoky ? Zpravidla putují aktivní kanalizací do tzv. vymíracích jímek, a protože je tvořen krátkodobými radionuklidy, které mají poločasy rozpadu v řádu hodin, počká se až vychcípají pod tzv. uvolňovací úrovně a poté se vypouští normálně do obecní kanalizace.
Aby to celé fungovalo, tzn. aby se nám v jedné jímce nemísil již vychcípaný odpad s neustále přitékajícím čerstvým a aktivním, používá se zpravidla kaskáda 3 jímek, mezi nimiž se odpad periodicky přečerpává. Tím je zaručeno, že v první jímce bude aktivita nejvyšší, zatímco v poslední jímce po čase dosáhne uvolňovací úrovně, kdy může být vypuštěna do kanálu a životního prostředí. Vždy jakmile se poslední jímka vyprázdní, dojde k dalšímu přečerpání."
Předchozí