Přidat odpověď
všichni - nebo většina - známe teorii, že "moje práva končí tam, kde začínají práva druhého".
Jenže určit to v praxi je těžký a někdy neexistuje objektivní hranice. Tu si musí stanovit společnost.
Třeba je právo na soukromí. Ale současně právo svobody pohybu aniž by mě někdo ohrožoval. Kamerové systémy mohou přispět k větší bezpečnosti, ale současně berou soukromí.
Konzerva třeba upřednosťuje pocit bezpečí před pocitem soukromí. Takže bude pro využívání kamerových systémů. Paní X upřednostňuje pocit soukromí před pocitem bezpečí. Takže bude proti kamerovým systémům. A nikde není žádná objektivní pravda. Jo, můžeme se bavit o hranicích, jak může být kamera namířená na vchod a ne na ulici apod. Podstata je, že jsou tu dva požadavky, oba jsou oprávněné, ale oba jdou proti sobě.
Takže jsou 3 možnosti. Zcela se vyhoví Konzervě a budeme prošpikováni kamerami. Nebo se zcela vyhoví paní X a kamery nebudou nikde a zásadně se nám sníží bezpečnost, resp. schopnost odhalovat, trestat a vymáhat náhrady za protiprávní činy. Nebo se bude hledat hranice.
A zase ta hranice se nedá stanovit nějakým objektivním, jediným správným způsobem. to je o tom, na čem se společnost dohodne. A mělo by to být podle vůle většiny? Když většina řekne, že upřednostní bezpečnost před soukromím, je to správný postup?
Nebo jiný příklad. Miluju hru na housle, i když mi to teda moc nejde. Mám právo hrát ve svém bytě/domě/na zahradě na housle kdykoliv (kromě nočního klidu),a čkoliv to protiná k sousedům? Mám právo dělat to, co mě baví, pokud nenarušuju noční klid a ten zvuk nepřekračuje hygienické limity? A má soused zas na druhou stranu právo ve stejném rozsahu si pouštět hudbu, sekat trávu a řezat na cirkuli?
Ani tady se podle mne nedá říct, že je něco objektivně správně. Že správně je upřednostnit klid od houslí, tv, cirkulárky, psa před právem hrát na housle, pouštět si tv, řezat na cirkuli a nechat psa štěkat. Není na to jedna pravda. Je to o pocitech. Je to na společnosti, jakou zvolí variantu. Jestli upřednostní klidovou variantu, takže sice lidi budou mít doma ticho a klid, ale budou v důsledku toho velmi omezeni v tom, co budou moci doma dělat. Nebo dáme přednost tomu, aby byli lidé ve svém konání volnější ale současně i tolerantnější vůči ostatním?
Předchozí